Ezogelin Corbasi - Polévka s příběhem

Polévka s příběhem – ezogelin çorbası – polévka nevěsty Ezo

 

Bylo nebylo, v turecké zemi se narodila krásná dívka, kterou rodiče pojmenovali Ezo. Ačkoliv byl její obličej jako obrázek, štěstí jí to nepřineslo. EzoByla totiž provdána za muže, který miloval jinou. Ezo proto neměla v manželství žádné slovo, její manžel se stále stýkal s onou druhou ženou. Je tedy jasné, že se po nějaké době rozvedli. Ezo se vrátila do své rodné vesnice, kde zůstala až do doby, než byla provdána za bratrance, který pobýval až v daleké Sýrii. Ezo byla nešťastná a trápila se, chyběl jí domov a rodina, ale nikdy to na sobě nedala znát. Jedno je však jasné – díky ní si můžeme pochutnat na výborné polévce, která prý pochází právě od Ezo. Říká se totiž, že ji dělala právě ve chvílích, kdy myslela na Turecko.

 

Co budeme potřebovat:

 

  • 8 lžic červené čočky
  • 2 lžíce bulguru
  • Lžíce rýže
  • Střední cibuli
  • Lžíci másla
  • Lžíci rajčatového protlaku
  • Lžíci sušené máty nebo pár lístků čerstvé
  • Sůl
  • Mletou pálivou papriku

 

Postup:

 

červená čočkaNakrájejte cibuli na malé kousky a osmažte ji na másle. Až začne hnědnout, přidejte rajčatový protlak, promíchejte a přilijte zhruba litr a půl vody. Přidejte propláchnutý bulgur, červenou čočku a rýži, pořádně promíchejte a přiveďte k varu. Občas ji promíchejte, polévka se bude vařit zhruba půl hodiny, dokud všechny ingredience nezměknou.

 

Potom stáhněte plamen na minimum a přidejte koření přesně podle vaší chuti, včetně máty. Ještě pět minut povařte a je hotovo. Většina Turků by se u polévek neobešla bez přidané citronové šťávy a čerstvého chleba, zkuste to také!

 

Afiyet olsun! Dobrou chuť!