Arganový olej a jeho boj proti ekzému

Arganový olej a jeho využití v boji proti ekzému

 

Přijde Vám výše uvedené spojení překvapující až nelogické? Tak věřte, že je tomu skutečně tak. Většina z nás určitě tuší, že arganový olej se hojně využívá v gastronomii a kosmetice. Méně známým se může zdát tvrzení, že se arganový olej v poslední době stává výborným pomocníkem i v boji proti různým kožním onemocněním. Pojďme tedy společně prozkoumat, v čem tkví uzdravující účinky marockého zlata.

 

Arganový olej se nejčastěji využívá při léčbě lupénky a ekzému, na který se nyní zaměříme.

 

Vysoké procento naší populace má s ekzémem velké problémy. Je to onemocnění, které nám může někdy život velmi znepříjemnit. Jedná se o svědivý neinfekční kožní záněť, který může být nealergického i alergického původů. Alergický (atopický) však bývá mnohem častější. Projevuje se posléze výskytem svědivých, začervenalých ložisek a postihuje především pokožku. Nejčastěji je toto onemocnění léčeno pomocí mastí s kortikoidní složkou. Kortikoidy jsou ale chemické látky, které mohou mít nežádoucí vedlejší účinky. Tradiční východní medicína má za to, že základem pro léčbu chronických kožních onemocnění jsou zdravá a detoxikující játra. Nejdůležitější je tedy určitě léčba ,,zevnitř“ pomocí správné životosprávy. Žádoucí je dosáhnout určité vnitřní rovnováhy. Arganový olej ovšem může velmi dobře posloužit při tzv. vnější podpůrné léčbě a to bez negativních vedlejších účinků.

 

Naopak o pozitivních účincích arganového oleje nejen na citlivou ale i nemocnou pokožku nemůže být pochyb. Při boji s atopickým ekzémem, kdy je nutné neustále obnovovat ochranný filtr takto postižené pokožky a dodávat jí hydrataci, se arganový olej ukázal jako velmi vhodný pomocník. Díky obsažené kyselině linolové, která se používá i v lékárenských přípravcích proti ekzémům, se mu daří tato onemocnění prokazatelně zmírňovat. Obecně se dá hovořit o tom, že arganový olej stimuluje přirozené obranné a obnovovací funkce pokožky. Čistí, zvláčňuje a vyživuje ji a poskytuje jí ochranu před nepříznivými vlivy z okolního prostředí. Což je pro léčbu ekzému velmi žádoucí.

 

Tekuté zlato ale obsahuje i další složky a zejména vitaminy, které se v léčbě kožních problémů osvědčily. Jedná se o vitamíny F, A a E, které jsou sice známé hlavně pro své anti – aging účinky. Chrání ale i pokožku před negativními vnějšími vlivy, prachem a alergeny. Na zanícenou pokožku působí stejně blahodárně i vitamíny B skupiny. Ty spolu s vitamínem D snižují výskyt alergií a efektivně léčí právě chronický ekzém. Důležitou složkou je také skvalen, který zabraňuje kontaminaci pokožky nežádoucími vlivy z okolního prostředí. Další zajímavou složkou jsou jistě fytosteroly, které mají dvojí, protizánětlivé a protidráždivé účinky. Arganový olej má díky těmto vitamínům a složkám jasně prokazatelné protizánětlivé působení a silnou regenerační schopnost.

 

Použití zmiňovaného oleje je přitom tak jednoduché. Stačí několikrát denně vmasírovat malé množství oleje na postižená místa. Antiseptický a regenerační účinek se projeví již za několik dní. Je ale potřeba pravidelně pokožku olejem promašťovat minimálně 7 – 10 dní.

 

Jak už bylo ale zmíněno výše, nejdůležitější je léčba ,,zevnitř“. Zvýšených účinků se tedy v léčbě dosahuje také při vnitřním využití. O arganovém oleji je totiž známo, že příznivě působí na náš imunitní systém, což je v léčbě chronických onemocnění klíčová záležitost.

 

Existuje spoustu léků, rad a ,,zaručených“ receptů, jak se nepříjemného onemocnění zbavit. Ne vždy se ovšem dopracujeme k nějakým výsledkům. Je proto žádoucí hledat stále nové a nové cesty v souboji s touto nemocí. Pokud stále váháte, zda je arganový olej vhodný pro zmiňovaný boj, věřte, že Vaší pokožce může jenom prospět. A za pokus rozhodně nic nedáte.