Turky milovaná Yaprak Sarma

Yaprak sarma – plněné vinné listy

 

Yaprak sarma nebo také zkráceně sarma, jsou často podávány jako doplněk k hlavním jídlům. Nejsou složité na přípravu, i když samotné balení je poněkud zdlouhavé, ale rozhodně se vyplatí! Náplně se liší od kuchařky ke kuchařce, my dnes přinášíme recept na vinné listy plněné aromatickou rýží.

 

Co budete potřebovat:yaprak sarma recept postup

  • Vinné listy
  • Hrnek rýže
  • Dvě malá rajčata
  • Střední cibuli
  • Dvě paličky česneku
  • Svazek petržele
  • ¾ hrnku vody
  • Půl lžíce sušené máty nebo pár lístků čerstvé máty
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • Plátky citronu
  • Lžíce rajčatového protlaku
  • Lžička mletého pepře
  • Lžička mletého kmínu
  • Lžička soli

 

Jak na to?

 

Cibuli nakrájejte na velmi malé kousky a osmažte ji na oleji. Přidejte nadrobno nakrájená rajčata, petržel, česnek, přidejte rajčatový protlak, propláchnutou rýži a vodu a zhruba tři minuty za stálého míchání povařte. Přidejte koření, olivový olej a ještě dvě minuty vařte. Potom směs stáhněte z plamene a nechte vychladnout.

 

yaprak sarma receptPokud používáte čerstvé vinné listy, vložte je do vroucí vody a povařte pět minut, dokud nezměknou. V opačném případě s nimi nemusíte nic dělat. Otrhejte stonky, ale nevyhazujte je, vložte je na spod hrnce, ve kterém budete plněné vinné listy vařit, zabrání to připálení.

 

Vezměte si jeden list a lžící na něj vložte rýžovou směs. Roprostřete ji do tenké linky od jednoho konce k druhému a začněte motat. Poté vezměte kraje listů, přehněte je dovnitř a domotejte zbytek. Obrázek vám pomůže k úspěšnému zabalení.

 

Rovnejte zabalené listy těsně vedle sebe do hrnce. Navrch položte nakrájené plátky citronu a zalijte dvěma hrnky vody. Navrch položte menší talíř, který slouží jako těžítko, aby listy neztratily svůj tvar. Přikryjte pokličkou a vařte zhruba 40 minut.

 

Podávejte s jogurtem, máte-li rádi pikantnější jídla, posypte i trochou červené papriky.

 

Afiyet olsun! Dobrou chuť!