Mercimek Köftesi - Výtečné karbanátky z červené čočky a bulguru

Zdravé, snadné, rychlé – kdo by odolal? Tyto karbanátky jsou výtečnou pochoutkou, kterou můžete servírovat například jako předkrm nebo jen tak, když vás přepadne chuť na něco dobrého.

Mercimek Köftesi

Co budete potřebovat?

  • ¾ hrnku červené čočky
  • Hrnek bulguru
  • Středně velkou cibuli
  • Dvě lžíce rajčatového protlaku
  • Olivový olej
  • Dvě lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky soli
  • Zelený salát, na který budete kofte pokládat
  • Omáčku z granátového jablka, případně ocet balsamico

 

Jak na to?

 

Do hrnce nasypte propláchnutou červenou čočku a zalijte ji hrnkem horké vody. Až se začne vařit, zmírněte plamen a vařte ještě zhruba deset minut, dokud není čočka měkká, potom plamen vypněte.

 

K čočce přisypte bulgur, vlijte půl hrnku horké vody, přimíchejte dvě lžíce rajčatového protlaku, lžíci olivového oleje, přisypte sůl a kmín a pečlivě zamíchejte. Nechte směs asi 15 minut odstát, dokud nebude i bulgur měkký. Občas promíchejte, aby se jednotlivé chutě propojily.  

      granátové jablko

Mezitím na trošce olivového oleje osmažte dozlatova cibuli, kterou potom přimícháte do bulgurové směsi. Nechte vychladnout.

 

Nyní na talíř rozprostřete plátky salátu, na které budete karbanátky pokládat. Ruce si jemně namočte do vody a v dlani vytvářejte karbanátky ve tvaru oválu.

 

Pro ještě lepší chuť je před podáváním dochuťte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a namáčejte je do omáčky z granátových jablek nebo do octa balsamico.

 

Afiyet olsun! Dobrou chuť!