Köfte - Tradiční turecký pokrm
Köfte patří mezi jedno z nejoblíbenějších tureckých jídel a setkáte se s ním v mnoha podobách. Od méně pikantních až po opravdu pálivé, stejně tak se liší i velikost či tvary. Dnes si díky našemu receptu takové masové kuličky můžete připravit. Jsou extrémně snadné a rychlé, ale chuť je výtečná!
Co budete potřebovat?
- 750 gramů mletého masa
- 2 malé cibule
- 2 plátky staršího chleba bez kůrky
- 1 vejce
- nať petržele
- 1 čajovou lžičku drceného římského kmínu
- 3 čajové lžičky soli
- strouhanku
Jak na to?
Namočte chleba do vody tak, aby nasál vodu. Potom ho vyjměte a přebytečnou vodu vymačkejte, chleba rozmělněte na maso, které jste dali do velké mísy.
Přidejte všechny další ingredience a dobře zamíchejte. Pokud je směs moc řídká, přidejte strouhanku.
Nechte v lednici půl hodiny odpočinout, potom rukama z masové směsi tvarujte malé ovály, které osmažíte na pánvi tak, až se maso ze všech stran zatáhne.
Až budete mít kuličky takto osmažené, dejte je na plech a v troubě pečte zhruba půl hodiny, dokud není maso hotové.
Podávejte s rýží, bulgurem nebo bramborem, případně s ogrilovanou zeleninou. Turci milují jogurt a u köfte nesmí za žádnou cenu chybět!
Afiyet olsun! Dobrou chuť!