Tulumba - Recept na křehký turecký dezert

 

sladkosti-tulumba-01Tulumba patří mezi místní klasické sladkosti, které se podávají nejen při významných událostech, jako jsou svatby či svátky, ale také jako zákusek ke kávě či čaji. Její typickou chuť, kterou získala díky sladkému sirupu, doplňuje křupavý povrch, dohromady je tato kombinace silně návyková! Díky našemu receptu si můžete tulumbu připravit doma sami.

 

Co budete potřebovat?

  • Dvě lžíce másla
  • Dvě lžíce cukru
  • Dva hrnky vody
  • Dva a půl hrnku přesáté mouky
  • Tři vejce pokojové teploty
  • Tři lžíce krupice
  • Dvě lžíce kukuřičného škrobu
  • Olej na smažení  

Na sirup

  • Tři hrnky cukru
  • Tři a půl hrnku vody
  • Šťáva z půlky citronu
  • Pytlík na zdobení cukroví s nástavcem ve tvaru hvězdy
  • Mleté pistácie nebo kokos na zdobení

 

másloJak na to?

Ze všeho nejdřív připravte sirup. V hrnci smíchejte cukr s vodou a zahřívejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Potom stáhněte plamen na minimum a zhruba 15 minut vařte. Přidejte citronovou šťávu a ještě minutu povařte. Potom stáhněte z plotny a nechte sirup vychladnout.

Nyní přejdeme na tvorbu tulumby.

Do menšího hrnce dejte máslo, dvě čajové lžíce cukru a přidejte dva hrnky vody. Zahřívejte tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí, nezapomeňte míchat. Jakmile je máslo rozpuštěné, přisypte mouku a míchejte, dokud se nerozpustí veškeré moučné žmolky, které nejprve vzniknou.

Odstraňte hrnec z plotny a nechte těsto vychladnout. Těsto je vychladlé, pokračujeme! Přidejte do něj jedno vejce, krupici a škrob a pečlivě zamíchejte. Teď je vše připraveno na tvarování.

Přendejte těsto do sáčku a rozehřejte pánev, kam nalijete olej. Z pytlíku vytlačujte podlouhlé válečky a osmažte je ze všech stran tak, aby byly hnědé. Z oleje je přendejte na talíř vyložený ubrousky, aby do sebe nasákly přebytečný tuk. Potom tulumbu ponořte do vychladlého sirupu a nechte ji nasáknout. Naservírujte na talíř, znovu polijte sirupem a posypejte pomletými pistáciemi nebo kokosem.

 

Afiyet olsun! Dobrou chuť!