Brunch ala turecká snídaně

Brunch ala turecká snídaně

 

Ačkoliv mnoho lidí ve všední dny snídani odbývá, o víkendu si začínají získávat oblibu pozdní a bohaté snídaně, nazývané také jako brunche. Komu by se nelíbilo prosnídat se celým dopolednem? A co takhle to jednou zkusit „ala Turka“? :-)

 

V Turecku je snídaně téměř svátkem připomínajícím hostinu. Turecké rčení, že u snídaně by neměl být vidět stůl, není jen obrazným vyjádřením – mističky a talířky s nejrůznějšími dobrotami pokrývají opravdu celou desku stolu. Turci snídají s láskou, dlouho a hlavně ve společnosti rodiny či přátel, čímž se snídaně stává společenskou událostí.

 

simit turecký preclíkZákladem je světlý chléb s křupavou kůrkou nazývaný ekmek, který chutí připomíná čerstvou bagetu. Oproti našemu zvyku chléb krájet na krajíce se v Turecku odlamuje na jednotlivá sousta. Obzvlášť velcí jedlíci jsou schopni ho sníst celý sami. Alternativou a pomyslným přilepšením je simit, což je kynuté pečivo ve tvaru propleteného kolečka. Před upečením se namáčí v pekmezu (hroznový sirup) a obaluje v semínkách sezamu. Simit můžete v Turecku koupit doslova na každém rohu v malých pojízdných stáncích. U nás ho asi neseženete, ale můžete si ho zkusit připravit doma – recept a triky, jak simit zvládnout na jedničku, Vám ukážeme zase jindy ;-)

 

míchaní vajíčkaDalší v Turecku neodmyslitelnou součástí snídaně jsou vajíčka. Můžou být podávána klasická vařená či míchaná vejce, ale Turci milují především menemen, který nám lehce připomíná známé lečo. Základem jsou na olivovém oleji opečené zelené papriky a rajčata, dále se může přidat sucuk (kořeněná klobása) či pastırma (turecká slanina) a nejrůznější druhy sýra. Na závěr se rozklepnou vejce a to celé se zamíchá a nechá krátce odležet. Každý si pak menemen okoření podle svého červenou paprikou, pepřem, sušeným tymiánem apod. Turci jedí menemen pomocí chleba místo vidličky.

 

turecká snídaně

Na stole dále nesmí chybět čerstvé olivy, rajčatová a papriková kořeněná pasta (nazývaná Kahvaltılık Sos, což v překladu doslova znamená snídaňová omáčka), čerstvá rajčata, okurky a jiné saláty, které se mohou přelít olivovým olejem nebo sirupem z granátového jablka. Oblíbené jsou také různé sýry z ovčího mléka, které mají velmi výraznou a slanou chuť.

 

turecký chleba

Někteří Turci navíc snídani doplňují ještě gözleme (nasucho opečené palačinky plněné sýrem, špenátem, mletým masem nebo bramborami) či zvláštním druhem pečivem börek, které má snad tisíc variant, tvarů a způsobů přípravy. Vyrábí se z tenkého filo těsta, plní nejrůznějšími náplněmi a následně smaží či peče zalité směsí vajíček, oleje a jogurtu. Doplněné ayranem (jogurtový slaný nápoj) ho můžete jíst i ke svačině, podle Turků je to zaručený lék na kocovinu po noci propité s Rakı (anýzová pálenka a turecký nejoblíbenější alkohol).

 

I ti, kteří dávají přednost sladkým snídaním, nebudou ochuzeni. V Turecku se vyrábí různé džemy a marmelády, ať už v klasických příchutích meruněk či višní, nebo méně známé fíkové, kdoulové, z okvětních lístků růží nebo dokonce lilkové. Dále se podává med, který si Turci mažou na domácí máslo nebo hustou smetanu. Specialitou je také již zmiňovaný pekmez, který se míchá se sezamovou pastou tahini, čímž vzniká sladká lehce oříšková pomazánka.

 

turecký čajTak, jako lidé nemohou žít bez vody, Turci nemohou žít bez čaje. Pijí ho v jakoukoliv denní dobu, ale především právě k snídani. Klasický turecký černý čaj připravují ve speciální dvojkonvici, kde se v dolní části vaří horká voda a v té horní se pak díky páře ohřívá velmi silný černý čaj. Každý si může nechat nalít čaj právě tak silný, jak má rád. Nejlépe tento čaj chutná z typických čajových skleniček tulipánové tvaru. Turci si čaj sladí dvěma kostkami cukru, ale můžete ho pít i neoslazený hořký.

 

turecká káva

Tečkou za celou opulentní snídaní je káva. Tradiční turecká káva je na hony vzdálená tomu, co my Češi známe jako „Turka“. Pravá turecká káva se připravuje ve speciální nádobě džezvě, ve které se smíchá káva, voda a cukr, nejméně dvakrát se nechá převařit a poté lije do velmi malých šálků. Ke kávě se podává několik kostiček tradičního tureckého lokum (připomíná želé nebo marshmallow v různých příchutích) nebo jiné sladkosti. Po vypití kávy se šálek otočí dnem vzhůru a ze sedliny, která steče po stěnách a na podšálek, se věští budoucnost a osud. Turci říkají, že každou tureckou kávu si budete pamatovat nejméně 40 let…

 

turecká snídaně

 

A my si myslíme, že pravou tureckou snídani si budete pamatovat stejně tak dlouho. Vyzkoušejte a uvidíte, že si ji zamilujte. Nejlépe sice chutná přímo v Turecku, s výhledem na Bospor…ale i u Vás doma bude jistě skvělá. Pošlete nám fotku ;-)