Babské rady na mastné vlasy

Odvěkým problémem mnoha žen zůstávají mastné vlasy. Tento fenomén se nedá asi nikdy zcela vymýtit, dá se s ním ale s určitou dávkou kreativity a snahy vcelku úspěšně bojovat. Mastné vlasy nás dámy také často nutí sáhnout v obchodech po zaručených prostředcích, za které jsme ochotny mnohdy vyprázdnit peněženku. Různé firmy a značky na tento fakt velmi rády sází. Mnohdy totiž my zákaznice zapomínáme, že dříve ženy rozhodně neměly takový výběr z kosmetiky, jako máme dnes. Zkusme se nyní tedy přesunout o nějaký ten čas dozadu a poodhalit tajemství krásných nemastných vlasů, které zcela určitě nespočívá v předražené vlasové kosmetice.

 

 

Babských rad koluje všude mnoho, některé jsou částečně předvídatelné a nějak nás nepřekvapí. Nad některými se minimálně pozastavíme. Ovšem vyzkoušet je, nás nic zásadního nestojí. Pojďme tedy začít zlehka od těch méně překvapujících. 

 

 

Není tajemstvím, že dříve se ženy mnohem více spoléhaly na to, co mohly nalézt v přírodě. Základem péče o mastné vlasy jsou tedy zcela určitě různé bylinky, ze kterých lze snadno vytvořit léčivé oplachy. Velmi zázračně působí například máta ve spojení s jablečným octem. Mátový oplach si vytvoříme tak, že hrst máty zalijeme v uzavíratelné sklenici nebo láhvi litrem jablečného octa, zavíčkujeme a odložíme na čtrnáct dní na nějaké teplejší místo. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme přes pláténko, které vymačkáme a nalijeme do nějaké lahvičky. Mátu pak používáme po každém umytí vlasů. Dávkování může být různé, doporučují se čtyři lžíce na jeden litr vody.

zena-vlasy-mastne-01

 

V boji s mastnými vlasy ale pomáhají i další bylinky, jako je například tymián, přeslička rolní, šalvěj nebo rozmarýn. Z různých receptů a návodů si uveďme alespoň jeden. Vezmeme po lžičce sušeného tymiánu, přesličky rolní, šalvěje a rozmarýnu. Byliny zalijeme vroucí vodou, necháme 10 minut zakryté louhovat a přecedíme. Tento oplach používáme po umytí vlasů, pak už neoplachujeme. Nálev velmi dobře reguluje vylučování mazu.

 

 

Různé bylinné nálevy můžeme používat i před umytím vlasů. Lze vytvářet různá bylinná vlasová tonika. Tradiční bylinkové tonikum si vytvoříme tak, že do sedmi lžic jablečného octa přidáme sto ml bylinkového nálevu. Můžeme ho vytvořit z výše uvedených bylinek rozmarýnu nebo šalvěje, ale i z obyčejného bobkového listu tak, že hrstku vybraných bylinek zalijeme potřebným množstvím vroucí vody, čtvrt hodiny necháme louhovat a poté přecedíme. Směs octa s nálevem přelijeme do tmavé lahvičky a vtíráme pečlivě do kůže vždy před mytím vlasů.

 

 

Kromě bylinek existují i další účinné suroviny, které nejsou ještě tak úplně překvapující. Dobře funguje například med. Malou lžičku medu naprosto dokonale rozmíchejme ve sklenici vody a tou si hlavu po vydrbání šamponem a opláchnutí čistou vodou ještě jednou opláchněme. Nemusíme mít žádný strach, že by med naše vlasy slepil, funguje přesně naopak. Takovým dalším malým zázrakem může být i citrón. Stačí si přibližně ze dvou citronů vymačkat zázračnou šťávu a tu vmasírovat do vlasů. Po 20 minutách vlasy už jen opláchneme. Zásadním pravidlem při používání citrónu ale je, že šťávu z něj vmasírujeme jen do té oblasti vlasů, která se nám mastí. Pokud máme například suchou pokožku hlavy, určitě se nedoporučuje aplikovat citronovou šťávu i do těchto míst. Citronová šťáva vysušuje, proto je také dobrým pomocníkem v boji s mastnými vlasy.

 

Pojďme se podívat ale i na další suroviny, které si rozhodně dobrovolně do vlasů nevtíráme, protože nám to může přijít až nechutné, ale na druhé straně můžeme být nakonec velmi překvapené, jaké mají tyto suroviny účinky. Muži by možná zajásali, kdyby zjistili, že v boji s mastnými vlasy může pomáhat i tradiční český chmelový mok. Půl druhé skleničky desítky promícháme se 3/4 sklenkou jablečného octa a pořádně rozmícháme. Vlasy pořádně prolijeme celým vytvořeným množstvím a necháme přirozeně vyschnout bez fénu. Nyní můžete oponovat, že vlasy musí po této velmi netradiční aplikaci zapáchat. Uklidním vás, specifická vůně chmele a kvasnic je cítit pouze na začátku, s přibývajícími minutami rychle mizí. Pivní lahůdka neproplachuje tedy jen naše těla, ale může posloužit i k propláchnutí vlasů. Podobně netradičně působí i další tekutina a tou je kefír. A jak na tuto surovinu? Neochucený kefír nalijeme na své mastné vlasy, zabalíme je do ručníku a necháme působit přibližně 10 až 20 minut. Poté vlasy pečlivě opláchneme.

 

A nakonec pro Vás máme tip na poslední přírodní surovinu, která se osvědčila jako skvělý pomocník pří mastných vlasech nebo mastné pokožce vůbec. Jedná se o přírodní jíl, ať už všemi známý zelený jíl, nebo třeba anatolský jíl, skladající se ze tří druhů jílu. Jíl je minerál, který zbavuje pokožku nečistot i nežádoucí mastnoty, vyživuje ji, zpevňuje, obnovuje a vyhlazuje. Proto se jíl často přidává například do pleťových masek pro mastnou nebo problematickou pleť, ale také do šamponů.

 

Výše jsme si tedy uvedli asi nejčastější suroviny, které se pojí s bojem proti mastným vlasům. Můžeme si ale pomáhat i jinak. Rozhodně je pro nás důležitá i strava, která je alfou a omegou prakticky všeho. Velmi dobře působí omezování tuků, soli, cukru a koření. Nejdůležitější je jíst čerstvé suroviny a zapíjet je čistou vodou. Stěžejními jsou také vitamíny A, B, C, E. Takovou praktickou radou může být i omezování nošení pokrývek hlavy. Pod čepicí se nám totiž vlasy velmi často zapařují a potí, tím se také mastí. Je určitě žádoucí, nechat vlasy raději volně dýchat.

 

A na závěr možná jedna úsměvná a nejvíce překvapující rada, Mastnotu velmi dobře zachycuje například bavlna. Není teda od věci natáhnout na hřeben jakoukoliv bavlnu (nejlépe možná ponožku) a s takto vylepšeným hřebenem vlasy pořádně pročesat. Tak která rada na Vás zapůsobila nejvíce?

 

zdroj: thegloss.com