Pravý arganový olej z Maroka

Léčivý arganový olej

 

Arganový olej je skutečným klenotem, který je hojně využíván nejen v kuchyni, léčitelství, ale také v kosmetice. Je však velmi podstatné, zda máte k dispozici olej skutečně přírodní a neošizený, nebo zda narazíte na produkty a přípravky, které na arganovém oleji pouze zakládají svoji reklamu a ve skutečnosti jej obsahují naprosto zanedbatelné množství, nebo snad dokonce používají náhražky, které za něj vydávají.

 

Opravdu kvalitní a tedy 100 % arganový olej totiž dokáže doslova zázraky. To můžete poznat bez přehánění na vlastní kůži, pokud tedy zvolíte produkty, které ho obsahují v jeho přírodní nejčistší formě.

 

Arganový olej je nám znám po tisíciletípravý arganový olej z Maroka

 

Ne nadarmo se mu říká "Marocké zlato". Už před mnoha staletími byl užíván ve starých královských rodech. Svými účiny se zapsal do historie, a proto se jeho výrobě lidstvo věnuje již mnoho století. Má opravdu zázračné účinky. Produkty, které ho obsahují, Vás o jeho účincích přesvědčí bez nutnosti jakékoli reklamy. Ty jsou totiž patrny za několik málo dní. Naopak klamavá reklama, která často prodává prostředky, které arganový olej obsahují v minimální míře, případně velmi nekvalitní nebo chemicky upravený, může velmi poškodit jeho jméno. Ti, kdo jej vyzkoušeli v takovéto formě, na něj mohou zanevřít, aniž by poznaly jeho nenahraditelné a léčivé vlastnosti.

 

Cena arganového oleje nepatří k těm levným, má to ale svoji logiku. Už jen jeho získávání, pokud jsou dodrženy tradiční postupy, je spojeno s velkou námahou. Pokud však usilujete o zdravou a krásnou pokožku, nenapadne Vás na prostředcích šetřit. Ten výsledný efekt totiž stojí za to.

 

Arganový olej je spjatý s Marokem

 

Pravý arganový olej najdete pouze v Maroku, pouze zde totiž rostou stromy – Argania Spinosa. Ty naleznete na jihozápadě Maroka, na úpatí pohoří Atlas. Plody, které se ze stromů získávají, mají tvrdou slupku a ten nekvalitnější arganový olej se stále ještě dělá ručně. Drtit tyto plody, což mají na starosti marocké ženy, není jednoduchou prací. Je za tím spoustu dřiny a úsilí. Výsledek však nelze ničím nahradit. Víte například, že samotné plody jsou natolik oblíbené u místních koz, že doslova šplhají do korun stromů, kde plody spásají?

 

Pokud objevíte produkty, obsahující arganový olej, které nepocházejí přímo z Maroka, pak byl tento olej nejdříve do další země dovezen, a pak zpracován. I to může mít velký vliv na cenu takového produktu. Proto je velmi užitečné, s ohledem na Vaši peněženku, kupovat kosmetiku, která pochází přímo z Maroka a jejíž cena není zbytečně navýšena o další náklady.

 

strom Argania SpinosaSložení arganového oleje – buďte ve střehu

 

Nenechte se tzv. ukolébat nápisem „100% arganový olej“, protože velmi často z dalšího čtení zjistíte, že přípravek obsahuje tento olej namíchán s dalšími složkami. Vždy je dobré vědět samotný detail složení a etiketa by měla obsahovat nápis „ARGANIA SPINOZA KERNEL OIL“. Skutečně čistý arganový olej obsahuje vitamin E, omega tři a šest mastné kyselina a další antioxidanty. Pokud jej přípravky skutečně obsahují, není nutné, aby byl „obohacený“ o další složky. Ten nejlepší arganový olej je totiž nejúčinnější v přírodní formě.

 

Jak reálně ten pravý arganový olej poznám?

 

Obecně můžeme říci, že vlastnosti, na základě kterých můžete rozeznat skutečný arganový olej, je více. Na dotyk je hebký a jemný, není ani příliš mastný. Do Vaší pokožky se rychle vstřebá a nezanechává pocit mastnoty. Pokud po jeho aplikaci pocítíte nepříjemný pocit na pokožce, štípání, svědění nebo nepříjemnou mastnotu, bude se velmi pravděpodobně jednat o mix více olejů najednou. I když arganovým olejem potřete místo, které budě podrážděné nebo poraněné, měla by Vám aplikace olejem přinést úlevu, nikoli nepříjemný efekt. Dejte také na Váš další smysl, kterým je čich, přírodní arganový olej totiž nebude zapáchat, má však svoji specifickou vůni. Ta je přirovnatelná k vůni ořechů. Není však nikdy parfémovaná, pozor na to. Také barva je specifická. Je světle zlatý, pozor na tmavé odstíny, žlutou, bílou nebo dokonce průhlednou barvu. Malé množství sedliny je v pořádku. Kvalitní prodejce by měl mít certifikát ECOCERT, který potvrzuje, že se jedná o BIO výrobek.

 

Jaké jsou jeho účinky arganového oleje?

 

Jak již bylo zmíněno, arganový olej je oblíbený v gastronomii, ale také v kosmetice. Má široké spektrum využití i účinků. V kosmetice je skvělým pomocníkem proti vráskám, akné, různým ekzémům, ale i tmavým skvrnám na kůži. Díky vysokému obsahu antioxidantům skvěle působí zevnitř i na povrchu. Přesvědčte se sami o jeho účincích, pokud vyberete ten pravý, první účinky uvidíte za několik dní.