Upečte si datlové sušenky Maamoul

Máte rádi sladkosti? Co takhle vyzkoušet něco jiného než klasické české buchty nebo štrúdl. Sušenky zvané Maamoul jsou oblíbené v arabských zemích, kde se pečou převážně během různých náboženských svátků. Maamoul se nejčastěji plní datlemi, pistáciemi nebo vlašskými ořechy. Ostatně, i u nás jsou během Vánoc oblíbené datle a různé ořechy tak proč nezkusit letos něco nového a nabídnout návštěvám tyto sušenky s chutí orientu.

V tomto článku vám dáme skvělý recept na datlové maamoul, které zvládne opravdu každý.

Základem je dobrá datlová pasta a kořenímamoul

Na datlové sušenky budeme potřebovat dobrou datlovou pastu nebo čerstvé datle (já osobně doporučuji pastu, je to méně pracné :) )

Náplň

1 kg datlí nebo datlové pasty
130 g měkkého másla
2 čajové lžičky skořice
2 čajové lžičky mletého anýzu
1 čajová lžička mletého hřebíčku

Výroba datlové pasty:

Vypeckujeme datle a dáme je na cca 10 minut nahřát do trouby.

Pastu (nebo teplé datle) vložíme s ostatními surovinami do robotu (nebo můžete použít ruční mixér) a vše umeleme na hladkou jemnou pastu, která drží tvar a dá se tvarovat. Zbylou pastu můžeme v sáčku uchovat v lednici či mrazáku.

Těsto

3 hrnky hladké mouky
6 hrnků hrubé krupice
2 hrnky rozpuštěného másla (ideální máslo ghee, ale může být i klasické)
1 hrnek cukru
1 hrnek teplého mléka
2 polévkové lžíce sušeného droždí
3 polévkové lžíce růžové vody
3 polévkové lžíce vody z pomerančových květů

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici. Vychlazené těsto si rozdělíme na menší kousky (všechny by měly být stejné, ideálně si odvážit kolik se vám vejde do formičky) a vytvoříme z nich kuličky.

To samé poté uděláme i s datlovou pastou. Většinou dělám v poměru 3:1 - 30g kuličky těsta a 10g kuličky datlí.

maamlouVezmeme do ruky kuličku těsta a uděláme z ní na dlani placku, do placky poté vložíme kuličku datlové pasty a těsto zabalíme tak, aby nebyly vidět spoje ani pasta.

Kuličku vložíme do formičky (já používám klasické arabské dřevěné, ale můžou být jakékoliv, například vánoční na ořechy či košíčky) a zarovnáme.

Poté maamoul z formičky vyklepneme, ideálně na čistou a suchou utěrku abychom si nezničili linku nebo nepoškodili formičku. Těsto vyklepávám bouchnutím konce formičku o utěrku dokud maamoul nevypadne.

Vezmeme si plech, na kterém budeme maamoul péct a vyložíme ho pečícím papírem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 150 stupňů.

Jakmile maamoul vystydnou, posypeme je na ozdobu cukrem.

Pokud budete maamoul zkoušet, podělte se s námi o fotografie či komentáře jak se vám povedly. Nebo máte jiný recept na maamoul? Budeme rádi za inspiraci :) 

Dobrou chuť

Pokud nemáte na pečení čas nebo chuť, sušenky si můžete objednat ZDE :)