Vážení zákazníci, chtěli bychom vás informovat, že od 14.1 do 18.1 nebudeme z důvodu dovolené odesílat zásilky. Veškeré objednávky učiněné v tomto období budou odeslány 19.1. Mockrát děkujeme za pochopení.

Baklava - její původ a druhy

Baklava je dost možná nejznámější orientální sladkostí, na které si nejeden člověk vytvořil závislost. Její sladká chuť v kombinaci se sladkým sirupem a mnoha druhy oříšků má svůj původ dávno v minulosti, nicméně její výroba přetrvala do dneška.

 

V Turecku je baklava takřka synonymem pro sladkost. Ostatně baklava je populární zejména v zemích, které byly dříve pod nadvládou Osmanské říše, dnešního Turecka. Jde tak třeba o většinu arabských zemí, o Balkán či zakavkazské republiky. Současná podoba této sladké a tučné pochoutky vznikla právě na císařském dvoře tehdejšího osmanského sultána.

 

baklavaJako úplně původní místo vzniku je často považován turecký Gaziantep. V roce 2008 mu proto bylo tureckým patentovým úřadem uděleno chráněné geografické označení na Antep Baklavu. Víceméně všechny místní varianty jsou založené na stejných ingrediencích, výjimkou budiž baklava, která je připravována v Íránu. Zde je připravována sušená baklava s příchutí růžové vody, která má tvar diamantu.

 

A co že to baklava vlastně je? Jedná se o sladkost plnou tuku, jejímiž základními surovinami jsou listové těsto filo, sekané ořechy a sirup či med. Těsto filo je vrstveno – obvykle jde o jednu vrstvu pomazanou máslem, na níž je položena druhá vrstva, na tu jsou naskládány sekané ořechy a med nebo sirup, následované třetí vrstvou těsta filo. Celý tento postup je opakován třikrát. Jako náplň jsou nejčastěji využívány sekané pistácie, mandle či lískové ořechy.

 

V naší nabídce máme baklavu, v jejímž balení naleznete hned několik jejích druhů. Obsahují pistácie, kešu oříšky a vlašské ořechy, a to hned v několika různých podobách – ve tvaru rolky, závitku a dalších. Všechny jsou stejně sladké a tučné, i přesto je ovšem každá baklava jiná. Tak se ponořte do orientálních chutí a vyzkoušejte, co že si to dává polovina zeměkoule jako zákusek k čaji.

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné