Bakhoor neboli vykuřovadlo / kadidlo

Bakhoor neboli vykuřovadlo / kadidlo

Bakhoor je tradiční vykuřovací směs, používaná především v Arabském světě. Lze ji považovat za jednu z nejlepších aromatických prostředků k provonění interiéru. Skládá se z přírodních surovin, kdy hlavní složku tvoří oudové dřevo, které se napouští a kombinuje s dalšími vonnými složkami, jako jsou éterické oleje, pryskyřice, santalové dřevo, ambra, pižmo a vonné byliny.

Použití bakhooru sahá až do starověkého Egypta, kdy se používal k různým účelům jako jsou pohřební obřady. Egypťané ji používali v různých chrámech a při různých rituálech ji předkládali svým bohům. Také se používal například v Babylonii a Řecku. 

301249406_4853644944735057_1215511361229154679_n

Bakhoor se dnes používá pro různé účely, například při různých náboženských praktik nebo k příležitostem jako jsou svatby a svátky. Doma ho můžete použít čistě jako nástroj k neutralizování nepříjemných pachů, který ale zároveň přináší pohodlí a klid.

K tomu, aby bakhoor produkoval vůni, nejprve je třeba ho zapálit, a to buď přímo, nebo nepřímo. K tomu budete potřebovat kadidelnici (pro udržení zapáleného bakhooru a jeho popel). Ta může být na bázi svíčky, anebo na uhlíky. V případě uhlíků bakhoor nasypete přímo na rozpálené uhlíky a po rozvonění interiéru můžete uhlíky (nebo svíčky) uhasit.

Druhy, tvary a aromatické vůně kadidla se liší v jednotlivých zemích a v jednotlivých regionech. Na našem Eshopu, nebo u nás v obchodě, naleznete bakhoor značky El Nabil, který se skládá z přírodních oudových dřevěných třísek a je nasáklý parfémem. Vyzařuje jemnou vůni, která přetrvává ve všech místnostech Vašeho domova.

Z kolekce El Nabil můžete zvolit například:

Bakhoor Al Mukhalat -  kadidlo s vůní santalového dřeva, růže a kořeněným tónem (muškátový oříšek, hřebíček a šafrán).

Bakhoor Afzal - dřevitě a jantarově vonící kadidlo, které vyniká růží, konvalinkou a jasmínovým srdcem na jemném pižmovém pozadí.

Bakhoor Al Saudi - kadidlo s květinovou vůní. Skládá se z jasmínu, ylang ylang, hyacintu a dále kořeněných, dřevitých a pudrových tónů. 

Bakhoor Mumaiz - kadidlo s kořeněnými a růžovými tóny, složené ze šafránu a zázvoru, na dřevitém, vanilkovém a jantarovém základu (pačuli, tabák, oud).