Pravý versus falešný arganový olej

Pravý versus falešný arganový olej

Jelikož se objevuje čím dál více firem, které prodávají nepravý arganový olej, ať už nějakým způsobem ředěný, nastavovaný jinými druhy olejů a podobně, rozhodli jsme se Vám vypsat několik způsobů, jak pravý 100% arganový olej rozpoznat.

 

Na co si dát pozor

Arganový olej je čím dál více populární. Na internetu, v obchodech s kosmetikou, v obchodech se zdravou výživou je arganový olej většinou vystaven před velkým nápisem "100% čistý arganový olej". Bohužel, existuje mnoho takových rádoby arganových olejů, kterým byste se měli vyhnout. Je důležité vědět, že ne každý arganový olej, který je Vám nabízen, má skutečnou a pravou garanci kvality. Pro lepší orientaci Vám uvedeme několik varovných signálů, které ukazují na nepoctivý (ředěný, pančovaný nebo jinak upravovaný) arganový olej.

 

Složení

Seznam obsahu oleje je velmi krátký a strohý. Možná je na etiketě pouze to, že se jedná o 100% arganový olej a nic dalšího uvedeno není. Takový olej nechtějte. Vždy se podívejte na označení "ingredients", které je uvedeno na etiketě. U pravého arganového oleje je v ingredients pouze "ARGANIA SPINOZA KERNEL OIL". Bohužel se najdou I takové arganové oleje, které mají právě toto označení ale o 100% čistý arganový olej se nemusí jednat. Proto je důležité podívat se i na další faktory.

 

Cena

Arganový olej je velice náročný na výrobu. Jeho výroba zabírá dlouhé hodiny manuální práce a k jeho výrobě je třeba velké množství arganových plodů. Nemůže proto existovat "levný arganový olej". Dvě stovky za 100 ml oleje se jeví jako výhodná koupě, ale pozor, není v láhvi jen obyčejný rostlinný olej!? Opravdu kvalitní Arganový olej se nedá výhodně koupit. Na druhou stranu, extrémně drahý arganový olej nemusí být nutně nejlepší. Možná je drahý z důvodů marketingových výdajů. Závěrem je nutno říci, že arganový olej, pokud je ve 100% kvalitě není levný v porovnání s dalšími přírodními oleji, ale je bezkonkurenčně vysoce účinný a blahodárný pro Vaše tělo.

 

Vůně (aróma)

Dalším faktorem, který Vám může napomoci vybrat pravý arganový olej je jeho aroma. Zapáchajícímu oleji se raději vyhněte. Na druhou stranu, olej, který nijak není cítit je také podezřelý. Může jít o vysoce zředěný olej nebo je to olej, který je průmyslově zbaven zápachu. Pozor také na oleje, které voní jinak než přírodně, mohou být namíchány s parfémem a to se pak již nejedná o přírodní bio olej. Skutečný, pravý, čistý kosmetický Arganový olej je cítit "ořechově". Kdosi řekl, že je cítit jako "popcorn". Jednoduše řečeno, musí vonět přirozeně. Poznat pravou vůni arganového oleje se naučíte až po jeho pravidelném používání, ale podržte si v mysli základní věc, má ořechové aróma.

 

Země původu

Pravý arganový olej se vyrábí pouze a jen v Maroku. Maroko je jediná země, kde stromy Argania Spinosa rostou, nikde jinde je nenajdete. Poslední dobou přibývá na českém kosmetickém trhu olejů, jejich původ je Čína, Alžírsko, Tunisko, Egypt, USA a další. Pokud se bude opravdu jednat o pravý arganový olej, tak byl nejprve dovezen do dané země z Maroka, a to se samozřejmě projeví I na jeho ceně, která bude neúměrně vyšší.

 

Certifikát ECOCERT

Pravý arganový olej má certifikát ECOCERT, což znamená, že olej obsahuje suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství. Certifikát ECOCERT uděluje francouzský certifikační orgán Ecocert, který jako první vyvinul v roce 2003 standard pro BIO kosmetiku. Balení arganového oleje je zpravidla opatřeno známkou tohoto certifikátu, pokud ne, chtějte certifikát vidět od prodávajícího.

 

Barva

Jedním z faktorů, jak rozpoznat pravý arganový olej je jeho barva. Arganový kosmetický olej má světle zlatou barvu, zatímco arganový potravinářský olej je zabarven do tmavě zlata. Rozhodně nekupujte “arganový olej”, který má lehce žlutou nebo dokonce bílou barvu.

 

Struktura

Arganový olej by měl být jemný a hebký. Rychle se vstřebává do pokožky. Nemá být mastný nebo příliš vlhký. Neměl by v žádném případě pokožku dráždit. I při poranění kůže a následném použití arganového oleje by měl přivodit uklidňující pocit, v žádném případě by neměl přivodit bolest.

 

Sediment (sedlina)

Pravý arganový olej může mít na dně lahvičky malé množství sedliny a může mít malinko zakalený vzhled (platí to spíše u potravinářského oleje). Je to z důvodu původních technologií zpracování. Pokud narazíte na dokonale průzračný arganový olej, vězte, že prošel průmyslovými filtračními systémy a do jeho přirozenosti má hodně daleko.

 

Výsledky

Pravou podstatu a kvalitu něčeho poznáte ne z toho, co o sobě říká, co je o něm napsáno nebo jak je zabalen, ale jak plní účel, pro který je určen. Každý den nám zákazníci píšou, jak si oblíbili náš arganový olej. Říkají, že si zvykli ho používat všude - na pokožku, na vlasy, na nehty, v péči o miminko. Co Vám doporučujeme, a to je také jediné, co můžeme, je - přesvědčte se sami. Na tomto místě můžete koupit pouze arganový olej v nejlepší kvalitě, a to jak pro účely kosmetické, tak pro účely gastronomické.

 

zdroj: youtube.com, ruzovychroust.cz