Poptávka po orientálních sladkostech stoupá

Pokud už jste někdy byly na dovolené v Turecku, určitě jste se tam setkali s takzvaným "turkish delight" neboli "lokumem". Orientální turecké sladkosti však nejsou jen lokum. Podívejte se s námi jaké druhy existují a jak populární lokum vlastně vzniklo.

 

Lákavá dobrota "lokum", nazývané také "rahat" vznikla údajně již ve středověku, a to na dvoře samotného osmanského sultána, který miloval sladké, ale kvůli problémům s chrupem nemohl kousat nic tuhého. Proto dal svému kuchaři za úkol, aby mu připravil měkkou sladkost, takto vzniklo lokum. První obchod s touto tureckou specialitou byl otevřen v Istanbulu v roce 1776. V průběhu 19. století si této unikátní cukrovinky všimli Britové, kteří měli na Blízkém východě silný vliv, a začali ji dovážet do Velké Británie. Odtud se lokum rozšířilo do dalších zemí. Díky tomu, že si mnoho Čechů vybírá pro svou dovolenou právě Turecko, začíná být tato orientální turecká sladkost oblíbená čím dál více i u nás. lokum z pravých listů růže šeherezád

 

Je libo čokoládové lokum, makové nebo z lokum z pravé růže?

 

Lokum se dělí na dva základní druhy. Prémiová a zároveň dražší je varianta, kde jsou kostky lokumu plněny nasekanými mandlemi, pistáciemi, vlašskými ořechy nebo lískovými oříšky. Vyjímečně také datlemi, pomerančovou kůrou, brusinkami nebo rozinkami. Levnější variantou je lokum ochucené a obarvené například růžovou vodou, citronem, mátou, skořicí, smetanou, medem, pomerančem a mnoha dalšími příchutěmi. Nejčastěji má lokum žlutou, červenou nebo zelenou barvu.

 

U dražších variant najdete nespočet různých druhů. Od lokumu plněného pistáciemi, přes varianty čokoládové, makové nebo kokosové, až po lokum vyrobené z granátového jablka nebo z pravých listů růže.

 

Turecké afrodiziakum Cezerye

 

O néco méně populární, ale troufáme si říct, že více chutná je Cezerye. Cezerye je želatinová turecká cukrovinka, která je vyrobena ze zkaramelizované mrkve a oříšků. Cezerye se servíruje při zvláštních příležitostech ke kávě nebo čaji a je známá jako turecké afrodiziakum.

 

orientální turecká sladkost cezerye šeherezád

Může se jednat o tenké plátky plněné oříšky nebo o cezerye ve tvaru koule, která je obalena mandlemi, lískovými oříšky, vlašskými ořechy nebo pistáciemi.
 

V obchodě www.tureckesladkosti.cz však naleznete i různé mixy a můžete tak ochutnat cezeryi jak s mandlemi, tak s lískovými oříšky. Pokud nevíte, jaké lokum si vybrat, obchod nabízí i mix 5 druhů lokumu takže se určitě trefíte do chuti každému.

 

 

Další orientální sladkostí je sucuk, což znamená "klobása". Nejedná se však o uzeninu ale o sladkost, která svým tvarem připomíná klobásu.

 

Sucuk se vyrábí tím způsobem, že se na tenké provázky připevní různé ořechy, nejčastějí vlašské ořechy a poté se namáčí do želatiny.

Nechá se ztuhnout a výsledkem je výborná turecká cukrovinka. Nejoblíbenější jsou želatiny z hroznů nebo z granátového jablka. sucuk orientální turecká sladkost šeherezád

 

Stejně jako sucuk se vyrábí i další turecká cukrovinka - sadrazam. Sadrazam je velmi sladká želatina plněná nejčastěji vlašskými ořechy a obalená v hořkém kakau, v mandlích, sezamu nebo třeba v pistáciích.

 

Všechny sladkosti obsahují čerstvé oříšky, ať už vlašské, lískové, pistácie nebo mandle a jsou dovážené přímo z Turecka.

 

A co vy, už jste ochutnali nějakou orientální tureckou nebo arabskou sladkost? 

Napište nám co Vám nejvíce chutnalo.

 

zdroj: www.seherezad.cz, www.magazin.travelportal.cz, www.tureckesladkosti.cz