Barbunya Pilaki - Fazole s olivovým olejem
Jídla s olivovým olejem jsou v Turecku velice oblíbená, stejně jako luštěniny. Když tyto dvě suroviny spojíte a přidáte něco navíc, vznikne taková lahoda, jakou je Barbunya Pilaki, kterou si díky našemu receptu můžete připravit i doma.
Co budete potřebovat?
• Dva hrnky fazolí namočených přes noc ve vodě
• Cibule
• Dvě menší mrkve
• Tři rajčata
• Hrst zelené petržele
• Dvě lžičky cukru
• Tři lžíce olivového oleje
• Dva hrnky vody
• Sůl
• Pepř
Jak na to?
Nejdříve namočte fazole přes noc do studené vody, čímž značně urychlíte dobu vaření.
Druhý den je nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte tak dlouho, dokud fazole částečně nezměknou. Měly by být tak akorát, ani měkké, ani tvrdé.
Potom je opláchněte pod studenou vodou a dejte stranou, chvíli je nebudete potřebovat.
V hrnci zahřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Až začne cibule měknout, přidejte mrkev a ještě dvě minuty smažte.
Poté přidejte nadrobno nasekaná rajčata a cukr, osolte, přidejte pepř a dobře zamíchejte. Nakonec přimíchejte fazole, zamíchejte a přilijte vodu. Směs přiveďte k varu, potom plamen stáhněte na minimum a zhruba půl hodiny vařte.
A je hotovo! Barbunya Pilaki podávejte v pokojové teplotě nebo vychlazené jako předkrm, pokud ji zvolíte jako jednu z příloh hlavního chodu, pak pokrm servírujte teplý. Nezapomeňte přidat k jídlu citrón a chléb, jak je v Turecku zvykem.
Afiyet olsun! Dobrou chuť!